Televizoare LCD si LED - Diferente privind calitatea imaginii

Reparatii TV

Productia de masa a televizoarelor LED a crescut in ultimii ani, datorita avantajelor pe care acestea le ofera, comparativ cu televizoarele LCD standard.

Televizoarele LED au ecran cu cristale lichide ca si LCD-urile, dar difera prin modul de iluminare din spatele display-ului, care se face cu ajutorul LED-urilor. De aici rezulta primul avantaj important al televizoarelor LED, si anume consumul mai redus de energie electrica.

In ceea ce priveste contrastul, este stiut ca televizoarele LCD standard nu au o rata de contrast prea buna, pentru ca folosesc lămpi fluorescente cu catod rece (Cold Cathode Fluorescent Lamp – CCFL).

Acestea nu pot fi oprite în timpul functionarii, de aceea nu pot produce imagini de un negru intens.

La televizoarele LED insa, imaginea e mai luminoasa și are un contrast mai bun, deoarece LED-urile folosite pentru iluminarea ecranului permit o mai buna reglare a intensitatii luminoase locale.

La televizoarele LED, dispunerea LED-urilor se face fie pe marginile ecranului (Edge LED), fie in spatele ecranului, pe toata suprafata lui (Backlit LED).

Tehnologia Edge LED a fost introdusa de Samsung in 2009 si a fost rapid imitata si de alti producatori. E cea mai raspandita si are avantajul ca permite realizarea unor ecrane foarte subtiri.

Dar, datorita amplasarii LED-urilor doar pe margine, centrul ecranului este mai putin luminat comparativ cu marginile si apare asa-numitul “efect de halou”.

Pentru realizarea unei imagini mai performante, tehnologia LED a recurs la iluminarea diferita a suprafetelor ecranului (local dimming).

Reglarea locala a luminozitatii face ca, spre exemplu, in afisarea unui peisaj de zi, ledurile din partea de sus sa fie activate mai puternic pentru a infatisa cerul, comparativ cu cele din partea de jos.

Prin reglarea locala a luminozitatii, imaginea televizoarelor LED incepe sa se apropie ca acuratete de cea a plasmelor, fara insa a o putea egala.